20.08.2008

Blog Yazmak


Günümüzde artık bloglar neredeyse bütün internet alemini işgal etmiş gibi görünüyor. Her geçen gün yeni bir blog yeni bir blogcuyu bloglar alemiyle bütünleştiriyor. Türkiye'de gelişmiş yazarlığı Dünyadaki gelişmeleri takip ederek daha geniş bir yapıya sahip olmuştur. Ülkemizde ve Dünayda sayı olarak bloglar çok fazla olsada bunların yarısından fazlası ıskarta durumda, spam olarak nitelendirilebilecek sayfalardan oluşuyor. İnternetle haşırneşir olan yeni nesil gençler( mesela ben) başta olmak üzere her meslek grubundan insan bir yazıyor. Gençlerimizin bu hevesi ve tutumuna destek olmamız gerekir ki gün geçtikce blogu, blogculuğu sevsinler. Belki bugün elinden tutup destek olacağınız bir genç ileride profosyonel bloglarıyla karşınıza çıkacak. Düşünün bu ünlü gencin sitesinde size anlatan bir imza var. Gurur duymazmısınız? Bunun için bloga yeni başlamış arkadaşlarımıza yardımcı olalım. Eee artık ben blog yazmaya hazırım diyebiliyorsanız ilk olarak kendinize bir ana konu seçmelisiniz (Her teldende yazabilirsiniz:)), ana konuların yanında popüler konularada yer verebilirsiniz. Bu sizin elinizde tabiki. Blogunuzu yazmaya başladığınızda kesinlikle karamsarlığa düşmeyin. Ben yazıyorum uğraşıyorum ama yazdıklarımı kimse okumuyor diye düşünmeyin. Bu düşünce sizi blog yazmaktan soğutup hevesinizi kıracaktır. Bu olduğu zaman zaten başarıya gitmenize imkan yoktur. İlk adım olarak yazdığınız blogu kendiniz için yazın ve hep bunu düşünün. Yazdığınız blogları kendiniz okuyarak başarınızı içinizde hissedin. Bu söylediklerim her blogcunun ilk adımlarında yaşadığı şeyler.Size özel değil bu.Şu anda En popüler blog olarak gösterilen blogların yazarlarıda ilk başladıklarından sizde farkları yoktu buna emin olun:) Örneğin nahnu.org wolkancacom bunlara orneklerdir. Ben mesela çok bocaladığım anlar oldu. Hemen koşup diğer blog sitelerinden destek alıp kendimi geliştirdim. Yazdığınız blogun sahibi sizsiniz. Yazın anlatın. Kimse okumasa dahi onlar orda bir arşiv olarak kalacak. Hiç kaybolmayacaklar. İlerde çocuklarınıza torunlarınıza anlatıp okutabileceğiniz bir emeğiniz hobiniz saklı orda. Manevi değerinin düşünün yeterli olacaktır.

blogunuzu popülerliştirmenin yolları, Wordpress blogunuzun hitini arttırma yöntemleri,
Bu bölümdede emek vererek yazdığınız bu blogu nasıl okunmasını ve internet alemindeki kişilerin sizin bloğunuzdan nasıl haberdar olabilmelerini sağlayacağınızı anlatmaya çalışacağım. İlk olarak yukarıki bölümde değindiğim bir yazarı olmaya karar verdiğinizde neler yapmanız gerektiği kısmına geri dönmeliyiz. Orada da belirttiğim gibi ilk olarak bir konu bir tarz belirlemeliyiz kendimize. Eğer olmuyorsa kendi tarzımızı oluşturmalıyız ki bu biraz daha meşakkatli uzun çalışama olsun. Blog yazmaya başladığımızda sizde göreceksiniz ki bizim gibi aynı konuları yazan birsürü kişiler göreceksiniz. Aynı sizin gibi sizin düşündüğünüz size benzer konularda, alanlarda çalışan ve yazan insanlarla iletişime geçmanslarınız doğacak. O blogları takip edin nelere dikkat edilmiş sentezleyin. O blogların yazarlarıyla tanışıp fikir alışverişinde bulunun. Onları takip edip yorumlarıızla katılın ve yazdıkları yerlerde sizin blogunuzunda blogunuzun adresini vermelerini rica edin. Adresinizi verirken sizinle aynı içeriği yazan bloglarla paslaşın ki sitenizin tanınma olasılığı yükselsin. Şunuda unutmayın unuzun adresini sıradan 100 siteye yazacağınıza popüler site veya bloglarda blogunuzun bağlantısı olması daha faydalı ve etkilidir. Unutmayın eğer yazdıklarınızdan eminseniz ve gerçekten özgün kendinize ait yazılarınız varsa blogunuzda bunu görmezden gelemeyeceklerdir. İnternette kaliteli işler her zaman eninde sonunda kazanır yapmamız gereken ilk başlarda biraz sabredip beklemek. Son olarak arama motorlarında üst sıralarda olmakta blogunuzun çok okunmasını sağlayacaktır fakat istediğiniz okuyucu kitlesine bu yolla ulaşmanız pek mümkün olmayabilir zira arama sonuçlarından gelen ziyaretçiler çok farklı beklentilerle blogunuza gelecektir bunu ben şahsen blogumda yaşamaktayım, aram motorularında üst sıralarda çıkmak ile ilgili makaleye şuradan ulaşabilirsiniz Arama motoru optimizasyonu.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

öyle arama motorlarında çıkmaya da gerek yok bence. sabit 4-5 tane okuyucunuz olsun yeter. Googledan gelen yüzlerce ziyaretçiye değer diye düşünüyorum.

blogculara destek olmanın bir yolu da beğendiğiniz bloglara bağlantı vermektir. Böylelikle kişilerin daha çok blogla tanışmasına da yardımcı olmuş olabiliriz.

Adsız dedi ki...

Evet size katılıyorum. Kısacası blog yazmaya karar vermiş bir kişi internete araştırıp kurcalayarak neyin nasıl olması gerektiğini daha iyi kavrayabiliyor.