
Malatya 'lı olunurda kayısıdan bahsedilmez mi? Malatya' nın neyi meşhur denildiğinde ilk aklınıza gelen bir seçenek var KAYISI.
Kayısıyı kimilerimiz seviyor kimilerimiz sevmiyor. Bilmiyorum kayısı ile ilgili hiçbir araştırma yaptınızmı?
Kayısı öyle bir meyveki hem dalında(yaş kayısı) hemde dalından indikten sonra(kuru kayısı) çok şifalı özellikler taşıyan bir meyvemiz. Malatyalıyım diye sallamıyorum araştırın göreceksiniz:)) Ben biraz bahsedeyim inanmadığınız yerleri başka kaynaklardan takip edebilirsiniz.
Size kısaca Kayısının faydalarını sıralıyorum.
Kayısı A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir.
-Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır
-Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar
-Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar
-Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur
-Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar
-Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.
-Üreme sistemi üzerinde önemli rolü vardır.
-Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir .
-Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar.
-Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar Klinik ölümündeki reanimasyon çalışmalarında kalbin cevap vermesinde etkili olur .
-Kayısının potasyumca zengin, sodyumca fakır ve A vitaminin öz maddesi karotence zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır .
- 5-6 kayısının çekirdeği dövülüp suyu içilirse bağırsak kurtlarını öldürür.
Yanınızda kayısı bulundurun, çünkü böylece açlıktan kan şekeriniz düştüğünde kayısı yersiniz. Hem çikolata, pasta vb. yememiş olursunuz, hem de sayısız faydalarından yararlanmış olursunuz. Tabi kilo vermek istiyorsanız bu davranış daha uygun.
Tüm bunların yanında dikkat edilmesi gereken bir husus var ki göz ardı edilemez. Karaciğer rahatsızlığı olanlar kayısıyı çok fazla yememelidirler. Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar ve fazla mide asidi salgılayanlar ham kayısı yememeli, olgun kayısıları tercih etmelidirler.
(Kaynak İnternetten Derlenmiştir)

KURU KAYISI YAĞLAMASI
Malzemeler:
Yarım kilo çekirdekli kuru kayısı
Yarım paket margarin
1,5 su bardağı su
Yapılışı: Kayısıları yıkayıp teflon tencereye alın. Üzerine 1,5 bardak su ekleyerek kaynatın. Bir taraftan başka bir tavada margarini eritin. Kayısılarının suyu yarıya inecek kadar kısık ateşte kaynadıktan sonra erittiğimiz margarini ekleyip 5-10 dakika kavuralım. Sıcak servis yapalım.Ertesi güne kaldığında dolapta muhafaza edip yiyeceğimiz zaman yine ısıtıp yiyelim.
Cevizle de ikram edebilirsiniz..(ben unuttum:) )
Not: Şeker eklemeye gerek yok kayısının tadı yeterli olacaktır.
Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder