13.09.2008

Okurla buluşan yeni kitaplar


Günlük hayatımızda kitap okumaya fazla yer olmasada ki ben öyleyim yeni yazılıp okurlarıyla kucaklaşan kitapları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Güzel inceleyin ki belki hoşunuza gidecek ilginizi çekecek bir kitapla kucaklaşma imkanı oluşturabileceksiniz.

Eylülün ilk haftasında yeni kitaplar okurlarla buluştu. Hıfzı Topuz'un 'Kara Çığlık', Aydoğan Vatandaş'ın 'Apokrifal: Kayıp Kitap, Ergenekon ve Bir Cinayetin Anatomisi'nin de aralarında bulunduğu bazı kitaplar okurla buluştu.

1960'lardan bu yana 27 kez Afrika ülkelerine giden Topuz'un Remzi Kitabevi'nden yayımlanan 'Kara Çığlık' adlı belgesel romanın konusu, İstanbul'da başlayıp yine bu kentte bitiyor. Romanda, Kongo'nun bağımsızlığı ve özgürlüğü için savaşan ve korkunç bir biçimde öldürülen Lumumba ve arkadaşlarının yaşadığı olaylar anlatılıyor.

Aydoğan Vatandaş'ın 'Apokrifal: Kayıp Kitap, Ergenekon ve Bir Cinayetin Anatomisi' adlı kitabı da Timaş Yayınları tarafından yayımlandı. Aziz Barnabas'ın incilinin 1981 yılında Hakkari'de köylüler tarafından bir mağarada bulunmasıyla başlayan roman, sözkonusu incilin dört nüshası peşinde yaşanan ilginç çekişmeleri konu alıyor.
Anadili Arnavutça, eğitim dili Makedonca olan yazar Luan Starova'nın, merkezinde Osmanlı kadı sicillerinin bulunduğu 'Kül Kalesi' adlı kitabı Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı.

Romanda, Osmanlı'nın 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar olan dönemdeki Osmanlı mahkeme sicillerinin Manastır kentinde ortaya çıkarılmasıyla siciller üzerinde çalışmakla görevlendirilen roman kahramanı Baba'nın yaşadıkları anlatılıyor.

Baba için siciller, Balkan halklarının ortak hazinesidir, çünkü siciller olmadan her Balkan ulusunun kimliği büyük bir muamma olarak kalmaktadır. Türk Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto'nun anılarını kaleme aldığı 'Anlatmasam Olmazdı', Ruşen Çakır'ın 'Mahalle Baskısı', Metin Heper'in 'Devlet ve Kürtler', Özcan Yüksek'in 'Hakikatçi Hayata ve Ölüme Dair', Bülent Ruscuklu'nun 'Demokrat Parti'den 12 Eylül'e', Lawrence Durrell'ın 'Mekan Ruhu Akdeniz Yazıları' ve Sezer Ateş Ayvaz'ın 'Aynalarda Yaz' da yayımlanan diğer kitaplar.

Hiç yorum yok: