15.08.2008

KİTAP OKUMANIN FAYDALARI



Kitap okuma alışkanlığımızın pek fazla olmadığını düşünüyorum. Ben kendi adıma herzaman kitap okurum dersem yalan söylerim. Okumuyorda değilim tabiki.
Belki roman hikayeyi herzaman yapmıyorum ama günlük gazeteleri takip ediyorum. En güzel alışkanlıklardan olan kitap okumak genede hepimize (okuyanlara sözüm yok) çok uzak gibi duruyor. Gelin beraber kitap okumanın faydalarını beraber öğrenelim.


Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Tabi herne kadar biz bundan kaçsakta. Sahip oldukları bilgilerin %60’ını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar.


Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların bir çoğunun kaynağında ise eğitimsizlik(okumamak araştırmamak) yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Günümüzdede hala aynı şeyleri yapıyoruz. Nerde boş uğraş varsa biz ordayız. En çok uğraşlarımızdan birisi gençler olarak Chat çuhut. Kimse yok ben yapmıyorum demesin kaçamak yapıyoruz arada:) Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendisi için edinilmesi mutlaka gereken bir alışkanlıktır.Bunu bildiğimiz halde hiç yapmıyoruz.



Kitap Okumak Neden Önemlidir? Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen bir kişi, öncelikle kendine olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır. Konuştuğumuzda bile cümle kurmamızda en büyük yardımcımızdır.
Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. (helki yeni tanıştğınız kişiler karşısında ) Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmada büyük bir etkendir. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Buda herzaman size bir artı kazandırmaktadır. Yani düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırır.
Boş zamanlarını, çoğu zaman hiçbir yararlı bilgi aktarmayan televizyon karşısında geçirmek yerine kitap, dergi, gazete okuyarak değerlendiren bu kişiler, edindikleri bilgi ve kültür sonucunda aynı zamanda toplum içinde etkin bir kişiliğe sahip olurlar. Tüm bu özellikler, kişilerin öncelikle kendileri için okumaları gerektiğinin çok önemli bir göstergesidir.
Okuyarak kendini geliştiren kişiler ise elbette çevrelerinde gelişen olaylara da hakim olacak ve toplum içinde eğitim seviyesinde zamanla bir ilerleme sağlanacaktır.Okuyarak Zaman Kazanmak Genellikle iş sonrası veya evde televizyon karşısında amaçsızca, kanal kanal dolaşarak boşa geçirilen zamanlar, kitap okuyarak geçirilebilecek en verimli zamanlardır. Gençlik olarak Bilgisayar başında boş geçirilen zaman elimize geçiremeyeceğimiz en büyük fırsatlar aslında. Meşhur olan arkadaşlık siteleri Facebooklar Netloglarlarda harcanan zamanlara yazık. Bunun yanı sıra otobüs, tren, taksi ve uçak gibi ulaşım araçlarında seyahat ederken zorunlu olarak geçen boş zamanlar da kitap okuyarak değerlendirilebilecek anlardır. Tabi biz bu anlarda uyumayı yada müzik dinlemeyi daha çok tercih ediyoruz.



Özellikle bekleme yapılan yerlerde kitap okumak, geçirilen zamanı hem zevkli hale getirecek hem de kişinin yeni bir şey daha öğrenmesine vesile olacaktır. Bu konuda gelişmiş ülkelerin çizdiği tablo oldukça etkilidir. Sahip olunan her boş anda yanlarında bulunan kitabı okuyan Batılılar, kitap okuma alışkanlığının en güzel örneklerini sergilemektedirler. Örneğin seyahata gideceksiniz otobüsünüzün gelmesine birsaat var. Ne yapıyoruz boş boş oturarak güzel zamanımızı boşa harcıyoruz ve sıkılıyoruz. Bunun yerine kitap okumayı tercih etsek hem sıkılmayacaz hem zamanımın boşa geçmemiş olcak hemde otobüs daha çabuk gelmişcesine zaman akıp gidecek. Kazanan yine siz olacaksınız.(edindiğiniz bilgileri saymıyorum)

Doğru Kitap Nasıl Seçilir?

Okuma alışkanlığı ile ilgili tüm bu ayrıntıların yanı sıra özellikle dikkat edilmesi gereken bir nokta, okunacak kitabın seçilmesinde özen gösterilmesidir. (En püf noktada bu bence?)



Bir yıl içerisinde basılan binlerce kitabın arasında elbette faydalı eserlerin yanı sıra kitap olarak değerlendirilemeyecek yayınlar da vardır.Bu kişiye göre değişiyor tabiki. Tüm bu kitapların arasında okunacak doğru kitapları seçmek ise ancak kişileri doğru yönlendirmek ile mümkündür.


Öncelikle okunacak eserlerin okuyacak kişiye heyecan vermesi ve kişinin kitabı zevk alarak okuması önemlidir. Çünkü aksi özelliklere sahip kitaplar, kişileri şüpheci ve ümitsiz bir ruh haline sürükler. Bu yüzden size kitap seçiminde birşey tavsiye etmek istiyorum. Tavsiye üzerine okuduğunuz kitaplari herzaman daha çok sevip anlayacaksınız. Deneyin?



Karanlık ve iç karartıcı konuların anlatıldığı kitaplardan ise kaçınmak gerekir. Okuyan kişinin gelişmesinde faydalı olacak içeriklere sahip kitaplar, aynı zamanda kişileri vesveseden uzak tutar. Puslu olmayan bir zihne sahip olacakları için de doğru ile yanlışı çok daha kolay ve hızlı şekilde ayırt edebilirler. Ayrıca hikmetli, kolay anlaşılır ve samimi üsluptaki kitaplar, okuyan kişilerde çok daha hızlı etki uyandırır. Bu da her okuyan kişinin bilgileri kolay anlamasını ve öğrendiklerinin aklında kalmasını sağlar. Her okuyup beğendiğiniz kitabı mutlaka çevrenizdekilere anlatın ve tavsiye edin ki sayenizde birileride okumaya heveslensin.


Unutulmamalıdır ki; şeytanın oyunu olan zararlı akımlar insanlara her an telkin edilirken, karanlık ve iç karartıcı kitaplar okunması bu saptırıcı akımların işini kolaylaştıracaktır. Oysa asıl önemli olan bu zararlı akımların ve davranışların gerçek yüzlerini ortaya çıkaracak kitaplar okumak ve herkesi bu tarz kitapları okuması için teşvik etmektir.



Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, şüpheli izahlara dayanan, yalan ve safsatalarla dolu olan yazılar elbette kişilerde olumsuz etkilere neden olur. Bu olumsuz etkiler ise ancak bilimsel gerçeklere dayanan, okuyan kişiyi yormayan, yalın anlatımlı ve kolay anlaşılabilen kitapların okunması ile engellenebilir.





Kitap Güzel Bir Hediyedir Kitabı, güncel bilgilere sahip olmak için okunması gereken dergi ve gazetelerden ayıran en önemli özellikleri kalıcılığı ve her zaman başvurulacak bir kaynak olmasıdır.





Dergi ve gazetelere oranla çok daha detaylı bilgiler içeren kitap, doğru seçim yapıldığında okunduğu her dönem yarar sağlayacak bir kaynaktır. Bu da okuyan kişinin ardından, sonraki nesillerin de kitaptan faydalanmasını sağlar.





Günümüzde yaygın olan bir başka kanı da kitaplara ayrılacak maddi kaynakların (sözde) çok daha eğlenceli alanlar için kullanılabileceğidir. Bunun yanı sıra insanlara, kitap için harcanacak her kaynağın çok olduğunun düşündürülmesi, insanları kitap okuma alışkanlığından gün geçtikçe daha da uzaklaştırmaktadır. Oysa içki, sigara, kumar ve sınırsız eğlence hayatı gibi zararlı alışkanlıklara çok rahat bir şekilde gereken maddi kaynak ayrılmaktadır. Üstelik bu miktar, kitaba verilecek olanın kat kat fazlasını bulabilmektedir.



Okumak Herzaman kazandırır. Hadi hep beraber hobilerimizin arasına kitap okumayıda koyalım. Varmısınız?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sözlerinizi haklı buldum dogrusu :) ben lise 3 e gidiyorum ve en büyük zevkim kitap okumaktır televizyon çok nadir seyrediyorum inanin okumak alışkanlık yapıyor bir roman bitince içinize burukluk girer kendinizi o yaşantıya ait görürsünuz ve içinizdeki boşluğu yeni bir aile bularak tamamlamaya çalışırsınız bu böyle sürüp qider :) ne ilqinçtir kitap okumak zaman kaybi diyenler genellikle kitaba hiç el sürmeyen insanlardır ya da okumaya bi kere yeltenmis fakat istedigi tadı yanlış seçimeden dolayı alamamıs pes etmiştir.. Her neyse Benim romanıma dönmem gerekiyor Allahaısmarladık :)